Covertekst
Van een verrassing gesproken. Toen de achtentwintigjarige Belg Philippe Francq in 1989 bij Europa's bekendste scenarist Jean Van Hamme (XIII, Thorgal) bedelde naar een scenario, kreeg hij prompt diens vijfdelige romanreeks Largo Winch: Le Group W aangereikt. Een non-conformistische miljardair in spijkerbroek komt daarin aan het hoofd te staan van een invloedrijk financieel consortium. Maar waar de romanreeks relatief onopgemerkt bleef, groeide de stripreeks uit tot een monstersucces, met bij elk nieuw deel een oplage van meer dan een half miljoen en een lezerspubliek in alle lagen van de bevolking. Want niet alleen actie, spionage en avontuur waren de kernwoorden, ook het internationale economische reilen en zeilen kreeg een prominente rol, niet in de laatste plaats dank zij Van Hammes verleden als econoom.
Dit eerste album toont aan hoe Winch de overstap maakt van een Turkse gevangenis naar een luxueus New Yorks penthouse, hoe hij als vermeend moordenaar plots één van de rijkste mensen op aarde wordt en hoe de stank van de cel ook in het zakenleven doordringt.
Francq, die één jaar nodig heeft om een album uit deze hyperrealistische reeks te tekenen, omschrijft zijn oogappel als de James Bond van de stripwereld. Winch ontleende ondertussen zijn naam aan een Toyota-terreinwagen, terwijl zijn gezicht centraal stond in Christian Dior-publiciteit. Na de Amerikaans-Canadese tv-serie staat er eveneens een eerste Winch-film op stapel. Nu bij uw krant, binnenkort in de bioscoop.
Opmerking uitgave
met krantenbon 20 september 2008