Cuba, gekend van zijn sigaren, Chevy’s uit de jaren 50 en uiteraard karakterkoppen en sleutelfiguren zoals Fidel Castro, Che Guevara en Fulgencio Batista. Zij waren het die de geschiedenis van het land de vorige eeuw hebben geschapen. En wat voor een, het moet een van de rumoerigste zijn uit die periode die één land kan meemaken. Revolutionairen, dictators, speelbal van de USA en beste vrienden van de USSR.
Hasta la Victoria neemt ons mee naar de periode waarin Batista op het laatste van zijn regeerperiode zit. De revolutionairen nemen tegen wil en dank tweede kapitein ter zee Nero Maccanti, met Frans en Corsicaans bloed in zijn aderen en onze protagonist, mee in hun onlusten die het land voor altijd zal veranderen.
Als je onwetend, van inhoud, aan dit album begint, ben je er zeker niet aan voor de moeite. Het verhaal is knap geschreven en brengt je stap bij stap naar de eerste tekenen van de revolutie.
Stefano Casini, een 52 jarige gevierde Italiaan, is een getalenteerd schrijver, en hij kent zijn vak uitstekend.
En niet alleen dat, ook zijn tekeningen mogen gezien worden. Hij probeert een jaren '50 sfeertje te creëren en zijn tekeningen zijn ook uit die periode zo neergepend, zij het uiteraard met een vleugje modernisme. Fijne lijn tekeningen, grote kleurvlakken en knap gebruikt schaduwwerk. Let wel op, je moet wel openstaan voor deze ‘kopie antiek’ stijl.
Dit album is een knappe introductie naar de meest bekende revolutie uit de Cubaanse geschiedenis. Leuk leesvoer voor diegenen die van realistische met geschiedenis gekruide verhalen houden maar ook voor diegenen die de stap willen zetten om vanuit een originele hoek wat meer te weten te komen over Cuba’s rijke geschiedenis.
Geplaatst op 30/11/2010
Citeren