Prins Valiant: jaargang 1940

Een goeie brok stripgeschiedenis, da's Prins Valiant. U kwam al het een en ander te weten over de schepper, Hal Foster, en de manier van lezen in een vorige - schitterende - recensie. Daar zal ik dus niet meer over uitweiden.

Misschien dan wat over de invloed van Hal Foster? Op een hele generatie Amerikaanse stripmakers uiteraard, zoals Carl Barks, Joe Kubert, Wallace Wood of Frank Frazetta. Maar ook op illustere onbekende Europeanen als Willy Vandersteen en Hans Kresse. En als je even de tijd neemt, zie je ook waarom. Elk plaatje is een pareltje, of het nu een gesprek is, een rit te paard of een gevecht tussen twee legers. Foster weet er altijd dynamiek in te brengen, en combineert dat met een slimme pagina-indeling en natuurlijk zijn fantastische tekenpen. Snoepgoed voor het oog!
Het enige visuele minpunt is het mottige kapsel van Valiant.

Dat Hal Foster zich goed gedocumenteerd heeft, staat meer dan buiten kijf. Niet alleen de wapenuitrusting ziet er historische correct uit (let wel met enige reserve, we zijn allesbehalve specialist), maar ook de figuren zijn historisch verantwoord. Het is het tijdperk van de Hunnen, de vijfde eeuw dus, de periode waarbij veel historici het ontstaan van de Arthur-legende situeren. Ook andere figuren in dit deel, zoals Aetius, een Romeins aanvoerder en de keizer van het tanende Romeinse Rijk Valentinianus, zijn historisch correct. De keizer laat de populaire aanvoerder uit de weg ruimen. Ook dat is historisch correct, zij het dan dat Foster het lichtjes aangepast heeft aan zijn verhaal. Je kan er dus nog iets van opsteken ook.

Wie al wat stripervaring achter de rug heeft en eens in de geschiedenis van de strip wil duiken, mag Prins Valiant zeker niet overslaan.* Een tiener laat de strip beter links liggen. Uw recensent spreekt uit ervaring. 20 jaar geleden vond ik er ook niks aan. Ouder worden heeft dan toch enkele voordelen.

Het foutje op de rug die de vorige recensent ontdekt had, is gelukkig verbeterd. Spijtig genoeg staat er nu Prince Valiant, de titel staat er dus onvertaald. Tsk tsk tsk.


* En wie meer Amerikaanse stripgeschiedenis uit dat tijdperk wil lezen, kan ik zeker ook Dick Tracy, Krazy Kat en Terry and the Pirates aanbevelen.
Geplaatst op 25/11/2010 Citeren
Avatar
Chris Van de Meerssche
Geplaatst op 25/11/2010