Flikken 1 Bruce en de Maraboes

Twee weken geleden was het nauwelijks missen in de Vlaamse pers: Flikken werd gelanceerd op een uitbundig feestje, waarvoor kosten noch moeite werden gespaard. De persaandacht lag voor de hand. Op de achterflap van het album prijkt immers het logo van de Gentse politie. Bij het vallen van het doek over de gelijknamige tv-reeks, uitgezonden door één en de TROS, kwam de hoofdcommissaris van het Gentse korps op het idee om zijn agenten dit keer te vereeuwigen in een stripreeks. Hij overtuigde Zaki, 's lands allereerste dj en later quiz-presentator, om een verhaaltje te bedenken en uiteindelijk werd Michaël Vincent aangetrokken als tekenaar. Hem kennen we van Marc De Bel's Boeboeks, het helaas stopgezette Orphanimo!! en vooral de cover van Jommekes Bij De Vleet, een op Stripinfo dierbaar album.

In tegenstelling tot FC De Kampioenen is er dus geen direct verband met het tv-programma. De nieuwe hoofdpersonages zijn divers genoeg om ons nu en in ongetwijfeld volgende delen te entertainen. De spotlights van "Bruce en de maraboes" staan gericht op Bruce, de chef van de motorpolitie. Het contact met undercover-agent Jacob wordt verloren en tegelijkertijd kidnapt een bende de dochter van een juwelier. Het spreekwoordelijk kat-en-muisspelletje brengt ons op bekende en minder bekende plekjes van Gent, alwaar bekende en minder bekende Gentenaars opduiken. De groenteboer op bladzijde 25 kan je in het echte leven terugvinden op de Vrijdagsmarkt. Waar wacht je nog op om een handtekening te gaan vragen?

Dat kan hartstikke cliché lijken, maar het tekentalent van Vincent brengt het niet al te eenvoudige verhaal op een zeer toegankelijke manier, op de maat voor het grote publiek, dat er ook van genoot om elke zondagavond onderuit te zakken voor het televisietoestel. Misschien niet de meest hermeneutische graphic novel van het moment, maar wel aangenaam vertier voor jong en oud. Daarom doorstaat Flikken ruimschoots de vergelijking met soortgelijke nieuwe reeksen van de afgelopen jaren: realistischer dan het Soda-eske Figaro, streetwiser dan het urban Vigilantes.

Dit wordt een gegarandeerd verkoopsucces, was de overtuiging van uitgeverij Ballon Media, want Flikken wordt gedrukt op zomaar eventjes 20.000 exemplaren. Niet slecht voor een educatieve strip van een lokale politiedienst.
Geplaatst op 04/11/2010 Citeren
Avatar
belgianbingo
Geplaatst op 04/11/2010
Crew
Avatar woelfie
4173
Origineel geplaatst door belgianbingo
hermeneutische

:D
Geplaatst op 04/11/2010 Citeren
Avatar
woelfie
Geplaatst op 04/11/2010
Crew
Avatar $tripofiel
3333
Hermeneutiek (Grieks: 'uitleggen', 'vertalen') is een begrip dat in de filosofie verschillende invullingen heeft gekregen. De term hermeneutiek is waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Griekse dichter Homerus (circa 800 v.Chr.) en bedoelt de uitleg en vertaling van berichten die door de goden der Griekse mythologie aan mensen werden gegeven. Homerus beroept zich daarbij op de god Hermes.

In de Oudheid was zij voor de Sofisten de kunst om op een juiste wijze redevoeringen te houden. In Plato's dialogen was hermeneutiek de methode waarmee Socrates probeert grip te krijgen op het transcendente ‘zijnde’, de vormen der ideeënwereld, door middel van ‘lagere’ zaken zoals het dagelijks leven en specifieke redeneringen. Het neoplatonisme met zijn getallenmystiek verstond hermeneutiek als de kunst de werkelijkheid op juiste wijze in getallen uit te drukken.

Met Maarten Luther (1483-1546) kwam een wending van het louter vertalen naar een algemene theorie van de ervaring van het menselijke denken. Het eerste aspect van deze theorie is dat een tekst niet te 'verstaan' is zonder de auteur, deze moest als medemens worden begrepen. Het tweede gezichtspunt behelst de beperktheid van de menselijke rede.

In de moderne filosofie moet beroep worden gedaan op Wilhelm Dilthey (1833-1911) die de hermeneutiek helemaal van karakter deed veranderen. Zij is niet meer een kunst van het lezen van een tekst in de samenhang van ontstaan in correlatie tot de auteur, maar de leer van het leven zelf. Het 'Verstehen' is het bepalend element van de zijnswijze van het menselijk bestaan als oorspronkelijk begrijpen dat ieder mens is meegegeven als bestemdheid alles een zin te moeten geven.

Vanuit Wiki! ;)
Geplaatst op 04/11/2010 Citeren
Avatar
$tripofiel
Geplaatst op 04/11/2010
Origineel geplaatst door woelfie
Origineel geplaatst door belgianbingo
hermeneutische

:D


8) Af en toe een moeilijk woord houdt de lezer wakker.

Trouwens, ik was verrast om een verwijzing naar Jotie 't Hooft in Flikken tegen te komen. Niet gedacht dat deze dichter op deze manier nog eens in de aandacht zou komen. :) Voor de liefhebbers.
Geplaatst op 04/11/2010 Citeren
Avatar
belgianbingo
Geplaatst op 04/11/2010