Casus is de nieuwe conceptreeks van David Chauvel, die ook al verantwoordelijk was voor een andere conceptreeks: “7”. Net zoals toen krijgen we ook dit maal voor ieder verhaal een ander team van tekenaar en scenarist.
Zoals het woordenboek me leert betekent casus onder andere affaire, geval, voorval. We zullen dan ook in elk deel te maken krijgen met een overval. Iedere keer op een andere plaats, op een ander tijdstip.
Bec (scenarist van onder andere Bunker en Carthago) mocht de spits afbijten met als tekenaar Teague, een jonge Brit voor wie dit zijn eerste traditionele strip is.
Het verhaal speelt zich af in en rond een diamantmijn in het desolate, ijzige Siberië in 2009.
We volgen twee mannen die zich laten aannemen in de diamantmijn van Askashaya, de ene als boekhouder, de andere als mijnwerker. Het is de bedoeling dat ze zo meer te weten komen over de diamantkonvooien die elke twee maanden de opbrengst van de mijn in veiligheid moeten brengen. Als ze genoeg gegevens kunnen verzamelen ontstaat er een stoutmoedig plan om ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen en de extreme omstandigheden de diamantschat te veroveren.
In die periode leren we meer over het harde leven van de mijnwerkers, en hun families, maar ook het verleden van Andy, de boekhouder komt naar boven. Zo leren we hoe een Amerikaan in deze Russische uithoek terecht is gekomen.
Zoals het past in een echte gangsterstrip/film krijgen we hier ook actiescènes, ontmoetingen bij nacht, flash-backs, en de verplichtte seksscene.
De tekeningen van Dylan Teague zijn in een realistische stijl die past bij dit soort verhalen en ook de inkleuring helpt mee om de sfeer te creëren.
Christophe Bec zorgt voor een mooi opgebouwd verhaal, dat leest als een trein. Beschrijving en actie wisselen elkaar af Sommige pagina’s hebben wel veel tekst, maar dit gaat niet ten koste van het leesritme.
Hopelijk is het tweede deel in deze conceptreeks ook zo goed en blijft de kwaliteit even hoog, wat niet van de vorige conceptreeks 7 gezegd kon worden.
Geplaatst op 03/10/2010
Citeren
Ik sluit me volledig aan bij de recensie. 1 minpuntje, tekening van het hoofdpersonage is niet altijd consistent en sommige lichaamshoudingen vind ik niet even natuurlijk.
Geplaatst op 10/10/2010
Citeren