Het alledaagse leven uit Afrika, je staat er niet bij stil. We zijn zo gewoon aan onze eigen westerse manier van leven dat we niet weten hoe sommige bevolkingsgroepen leven. Dit is ook de insteek van het zeer populaire
Aya uit Yopougon. Ook deze is een Angoulême-winnaar of moet ik zeggen winnares? Het Scenario is immers van de hand van
Marguerite Abouet, en is meer een autobiografisch werk. Zij werkt samen met haar echtgenoot
Clément Obrerie die de artistieke hand heeft in dit alles.
In dit alweer vijfde deel van het levensverhaal van Aya, woelt en broeit het leven als nooit tevoren in Yopougon, een volkswijk in Abidjan, wat ooit de hoofdstad was van Ivoorkust. Ze wil nog steeds wraak nemen op haar professor en dat juist Mamadou een relatie heeft met zijn vrouw is schokkend. Félicité wordt gekidnapt door haar vader voor haar zo gezegde rijkdom. Albert ligt met zichzelf overhoop en de Sissoko’s zijn nog altijd op zoek naar hun zoon in ware commandostijl.
Zoals je kan zien heeft Mevrouw Abouet heel wat meegemaakt. Je verveelt je niet door alle avonturen die door elkaar lopen, maar toch een geheel zijn, te volgen. Ze brengt de Afrikaanse, dagelijkse, sfeer wel en weet hoe ze haar karakters dient uit te diepen. Soms misschien wat te eenvoudig, maar altijd natuurgetrouw. Hier en daar gebeuren er dingen waar je nadien niets meer van leest. Misschien is het wel voor de volgende delen of misschien ook niet, dat is niet echt duidelijk.
De tekenstijl van Oubrerie is heel eenvoudig. Soms kreeg ik er zelfs een Kamagurka- en Urbanus-gevoel bij. Zegt dit genoeg over hoe eenvoudig het is? Gelukkig zijn ze niet zo flashy ingekleurd als een van de voorbeelden die ik juist heb gegeven, ze missen voor mijn gevoel misschien ook wat meer contrast. Afrika is toch een land van veel tegenstelling in kleur, of is dit een vooroordeel?
Ondanks dat dit niet iets is dat ik normaal gezien zou kopen, was het wel leuk lezen. Je leert wat meer kennen over Afrika en de manier van leven. Je dient wel alle delen te lezen om te weten wat er allemaal gebeurt in dit wereldje. Aya uit Yopougon is dus een rijke aanvulling voor mensen die graag meer realistische, biografische verhalen lezen.
Geplaatst op 30/09/2010
Citeren