Het was duidelijk dat Japan een belangrijke bondgenoot zou worden in de Tweede Wereldoorlog, maar wie dat ging zijn, was niet zo duidelijk. Duitsland was actief aan het lobbyen in die periode om Rusland aan te vallen langs hun zijde om het zo Stalin's troepen heel moeilijk te maken om de oorlog langs 2 fronten te bestrijden. In die hetze maken we kennis met Richard Sorge en Isabel Kreitz. Isabel is een muzikant van formaat die min of meer gedwongen dient te vertrekken uit Duitsland en Sorge een spion voor Stalin.
Het verhaal begint in het Sjanghai van 1930, waar we kennismaken met Sorge, een losbandige, nationalistisch journalist die scherpe artikels schrijft voor de ‘Frankfurther Zeitung’. In diezelfde periode valt Japan China binnen en in de volgende 2 jaar rooft het het grote en machtige land leeg. Tot groot ongenoegen van de Russen, die alleen staan met hun dreigementen tegenover het land van de rijzende zon. Sorge verhuist naar Japan om er een netwerk op te zetten en zo beter zijn krant en zijn dubbelrol te kunnen dienen. Even later komt ook Isabel ter sprake en kan het verhaal echt starten.
Isabel Kreitz pent een biografisch verhaal samen dat het leven vertelt van de 2 hoofdpersonages hierboven, met extra focus uiteraard op Sorge. Het boek is volledig uitgewerkt in potlood, geen kleurinvulling, enkel het grafiet met lood aangelengd. De tekeningen zijn zeer geslaagd, je moet wel een beetje openstaan voor de manier waarop de karakters en vooral, hun gelaatstrekken, worden weergegeven, maar dat gaat vlug over eens je je verdiept in het verhaal. Kreitz weet beetje bij beetje het verhaal interessant te maken en de spanning op te drijven. Het wordt echter nooit superspannend zoals we het spionnenleven gewoon zijn, misschien omdat we niet zien hoe Sorge aan zijn informatie komt of hoe hij de Duitsers voor gek houdt en zich voordoet als goede Duitser. Het Spion-zijn is in wezen niet diep genoeg uitgewerkt en mist een beetje de schaduwactie die daaraan gekoppeld is. Waarschijnlijk komt dit door de toelichting van het verhaal langs twee kanten.
De meesterspion is een zeer onderhoudend historisch-biografisch verslag van een man die pas als held werd erkend door Stalin nadat hij er niet meer was. Hij was ook een van de meest nauwkeurige berichtgevers in zijn beide rollen en verdient dit grafisch werk zonder meer.
Geplaatst op 08/09/2010
Citeren