Deze one-shot (en tevens spin-off van Robbedoes en Kwabbernoot) verhaalt over de graaf van Rommelgem. Deze briljante geleerde wordt in 1940 ontboden in het plaatsje Bletchley (Engeland) waar hij met een groep geleerden de opdracht krijgt om de Enigma te kraken. Die uiterst geavanceerde coderingsmachine stond erom bekend onkraakbare berichten te genereren en gaf de Duitsers een enorm strategisch voordeel tijdens WOII. De geallieerden liepen constant achter op de feiten en deden er alles aan om de Duitsers te slim af te zijn.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Rommelgem01a.jpgDit album is een, naar mijn smaak, uiterst geslaagde mix van feiten en fictie. Dat alles op een luchtige manier wordt aangepakt draagt zeker bij aan de aantrekkelijkheid van het verhaal. Langs de ene kant wordt de rol van historisch belangrijke figuren zoals Churchill en Alan Turing (die de sleutelrol speelde in het kraken van de Duitse codes) uit de doeken gedaan zonder al te belerend te zijn. Anderzijds worden ook de liefhebbers van de graaf van Rommelgem verwend met zijn aandeel in het oplossen van de Enigma-puzzel én met zijn amoureuze gevoelens.
De tekenstijl vind ik uiterst geslaagd. David Etien, die o.a. ook ‘De orde van het teken’ grafisch vorm gaf) kan er duidelijk wat van. Hij weet de personages treffend neer te zetten en schept de juiste oorlogse sfeer. Door de aard van het verhaal worden de personages vaak van vrij dicht in beeld gebracht. Een uitgekiend gebruik van de kadrering zorgt ervoor dat dit nooit gaat vervelen.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/Rommelgem01b.jpgAls ik iets jammer vind aan dit boek, is het het ontbreken van een (klein) dossier waarin feit van fictie wordt gescheiden en men de honger naar kennis die bij een aantal lezers zeker zal heersen voor een stukje tracht te stillen. Gelukkig brengt internet daar soelaas...
Besluit: de auteurs zijn erin geslaagd om een minder bekend deel van de strijd in WOII boeiend in beeld te brengen.
Geplaatst op 19/11/2019
Citeren
Da's inderdaad goed getekend en sfeervol ingekleurd.
Geplaatst op 19/11/2019
Citeren