Het eerste deel van deze reeks was volgens mijn bescheiden mening een van de beste strips van vorig jaar. Dit was misschien niet zo moeilijk als je weet dat Zidrou in staat voor het scenario. De man bouwde de laatste jaren een prachtig palmares uit van one-shots. Maar daarnaast werkte hij ook lustig verder aan zijn humorreeksen (Tamara), of stond hij mee aan de wieg van de geslaagde herlancering van klassiekers zoals Rik Ringers of Clifton. Met Shi koos hij voor een compleet ander genre, maar toch wist hij ons weer omver te blazen, geholpen door de prachtige tekeningen en inkleuring van Homs. De verwachtingen voor dit tweede deel van wat een vierluik moet worden waren dan ook hoog gespannen.
Het verhaal dat Zidrou ons voorschotelt speelt zich deels af in het heden, en deels in Victoriaans Londen. In het heden wordt de familie van Lionel Barrington, de directeur van een wapenfabriek zelf het slachtoffer van de antipersoonsmijnen die zijn bedrijf maakt. Het is een aanslag van “Shi”, het Japanse symbool van de dood. Het teken is tevens de handtekening van een criminele organisatie die alleen uit vrouwen bestaat. De wortels van de organisatie rijken tot in het Victoriaanse Londen, en zo hebben we de link tussen de twee verhalen.
Het verhaal in het verleden speelt zich een klein jaar na deel 1 af. De wereldtentoonstelling is dicht, en Jennifer heeft zich haar escapades moeten bekopen met een gedwongen huwelijk met dominee Green, die haar graag slaat. De fotografie is noch haar enige uitlaatklep.
De Japanse Kita is nu een luxe prostituee in de alkoof. Het luxe bordeel dat in handen is van de “Eriers”, een groepje aristocraten dat ijvert om de glorie van het Britse empirium te herstellen en Amerika weer onder Britse vlag wil krijgen. Een bordeel is ook een unieke plek om foto’s te nemen van belangrijke mensen om ze nadien te chanteren. Ook Queen Victoria laat zich niet onbetuigd en stuurt Kurb, haar privé-spion op onderzoek uit.
Zidrou en Homs kunnen onze hooggespannen verwachtingen helemaal inlossen. Zidrou maakt een leuke mix van actie, complotten, spanning, maar zorgt er ook voor dat we geloven in zijn sterke personages. Hij houdt ons ook niet te veel aan het lijntje en zorgt toch al voor enkele antwoorden. Zelfs het bovennatuurlijke element, haalt je niet uit de flow van het verhaal, al vraag ik me af of dit echt wel nodig was.
Geplaatst op 24/06/2018
Citeren