Saga Valta was initieel bedoelt als een reeks van diptieken. Met als gemeenschappelijk punt de sagen en legenden uit IJsland. Het eerste deel verscheen in 2012 en bij het verschijnen van deel twee in 2014 verontschuldigde Dufaux zich al dat hij het eerste verhaal niet in twee delen kon vertellen, de oorspronkelijke diptiek zou een drieluik worden. En nu drie jaar later hebben we inderdaad het einde van de saga van de onfortuinlijke Valgar van Valta in handen. Al dient zich al een nieuw verhaal aan op het einde.
In de vorige delen leerden we Valgar van Valta kennen. De jongeman was verliefd op Astridr, de dochter van Thorgerr met de honderd krijgers. Die moest echter niets van de jongeman weten. Daarop ontvoerde Valgar Astridr. Op het moment van de geboorte van hun zoon Gunnar vinden de mannen van Thorgerr hen echter terug. Thorgerr sluit zijn dochter en kleinzoon op terwijl Valgar op de vlucht slaat. Hij wil zijn zaak bepleiten voor de Raad van Ouden en krijgt daarbij de steun van de clan van Njal de Verbrande en zijn zoon Skarperdinn. Hildegirdd, de vrouw van Skarperdinn raakt echter verliefd op Valgar, en kan hem ook verleiden om met haar het bed te delen. Maar Valgar wil haar liefde niet beantwoorden uit liefde voor Astridr. Hildegirdd aanvaard de weigering van Valgar niet en roept de hulp in van haar zus Sosjia. Zij stuurt haar zoon Hanserr mee met Hildegirdd naar de Raad van Ouden.
In dit derde deel zijn alle hoofdrolspelers verzameld op de plek waar de Raad wordt gehouden,de spanning tussen de clans en de hoofdrolspelers is dan ook te strijden en leidt al gauw tot een uitbarsting.
Jean Dufaux heeft over de jaren een stevige reputatie opgebouwd als scenarist, maar door zijn drang om het bovennatuurlijke in zijn verhalen te stoppen ontsporen zijn scenario’s, die meestal sterk beginnen, soms. Ook deze keer haalt hij zijn truc boven, en vraag je je af wat de toegevoegde waarde is, maar gelukkig is dit in een zijverhaaltje en blijft de stevige hoofdplot, met een krachtig einde toch overeind! Ook tekenaar Aouamri laat zich niet onbetuigd. Hij creëerde enkele karakterkoppen zoals Njal de Verbrande en is sterk in het uitbeelden van de actiescènes.
Kortom dit is een leuk drieluik geworden, met een verrassend einde, en smaakt gewoon naar meer!
Geplaatst op 28/10/2017
Citeren