In het voor sommige recensenten bijzonder gezegende jaar 1964 blijft Hal Foster een wekelijkse pagina van Prins Valiant produceren. De hele reeks (dit is de 28e jaargang) werd oorspronkelijk gemaakt om op zondag in de Amerikaanse kranten te verschijnen. Hierdoor is er ook geen duidelijke afbakening naar eventuele albumuitgaves toe. Silvester heeft dit netjes omzeild door volledige jaargangen te bundelen.
De ingrediënten zijn bekend: Valiant is een ridder van Arthurs Ronde Tafel en heeft een beeldschone vrouw, Aleta, koningin van de Neveleilanden. Ze hebben samen 4 kinderen, waarvan de oudste, Arn, dicht tegen de volwassenheid leunt.
Hiermee mix en hermixt Foster korte en iets langere avonturen. Ze zijn steeds wisselend in eenzelfde jaargang. In 1964 moet Valiant het opnemen tegen een aanbidder van Aleta, moeten Valiant en Arn elk troepen gaan ronselen voor de strijd tegen de Saksen, die fraai en uitgebreid in beeld wordt gebracht. De nodige pseudomagie wordt hierbij niet vergeten.
Tot slot trekt Valiant weer naar zijn oorsprong, het Noorse Thule, om daar te helpen bij het verslaan van indringers. Gewiekst als hij is slaagt hij erin bijgeloof van anderen als wapen voor zichzelf te gebruiken.
In een heerlijk intermezzo laat Foster ons op fijne humoristische manier meegenieten van hoe vrouwen strijden om het hart van een man. Deze keer wordt de strijd echter niet door aanbidsters zelf gevoerd, maar worden de jongere dames door Aleta en haar rivale aangestuurd. Anno 2017 hoogst waarschijnlijk niet meer correct om in dergelijke stereotypen te denken, maar de verfijndheid en humor waarmee Foster dit alles verhaalt laat ons toch nog glimlachen.
De tekeningen van Foster zijn altijd pareltjes. Er worden veel details gegeven, zowel van architectuur als van natuur. De verhalen zijn simpel van opbouw en voor ons als geoefende lezer ook voorspelbaar, maar ze zijn steeds doorspekt met die verfijnde humor waarover ik het al had. Foster hanteert geen tekstballonnetjes, maar onder elke tekening verschijnt de tekst zoals dat in zijn beginperiode nog vaak gebeurde. Hij bleef trouw aan dat principe.
Prins Valiant blijft 53 jaar na de eerste verschijning van deze verhalen nog steeds het lezen waard. Wat misschien niet iedereen gegeven is...
Geplaatst op 10/10/2017
Citeren