Blueberry Integraal 4

Crew
Avatar Fumetti
3673
Heeft U zich al afgevraagd hoe zwaar recensenten van stripverhalen het te verduren krijgen? Nee? Lijkt het U allemaal rozengeur en maneschijn? Laat mij U dan snel uit Uw droom helpen: wij weten soms echt niet wat te schrijven!

Neem nu de integrale van Blueberry. We zitten ondertussen al aan het vierde deel. De vorige delen zijn al in het lang en het breed besproken. Iedereen weet al dat het een realistische westernreeks is, geschreven door JM Charlier en getekend door Giraud. Beiden zijn grootmeesters in hun vak. Bovendien maken de strips van Blueberry al 50 jaar lang deel uit van het onverwoestbare culturele patrimonium dat de Franco-Belgische strip van na wereldoorlog II is en zal blijven. Heren en dames van de Unesco, dit is echt werelderfgoed hoor!

In de tweede helft van de 20e eeuw was er nauwelijks een scenarist in staat om een beter avonturen verhaal te vertellen dan Charlier. Alleen kan ik na dossiers in 3 eerdere integrales van Blueberry, 7 van Tanguy en Laverdure, 8 van Roodbaard (de negende ligt klaar om te lezen) en 5 van de Beverpatroelje niets nieuws meer vertellen. En dan heb ik enkel maar de integrales die de laatste jaren in het Nederlands verschenen aangehaald. Uit deze opsomming blijkt natuurlijk wel de grote diversiteit van settings waarin Charlier uitblonk: piloten, piraten, scouts of western, de man draaide er zijn hand niet voor om. Avonturen in zwart Afrika (Tiger Joe) of biostrips (Surcouf, Mermoz) zijn dan wel niet in integrales verschenen, maar vormen net als Buck Danny een ander belangrijk element is 's mans oeuvre.

https://www.bedetheque.com/media/Planches/BlueberryP_18122002.jpg

Ook het werk van Giraud, en zijn alter ego Moebius, mag zich op hernieuwde interesse verheugen. Blueberry was 1 van zijn eerste stripreeksen en de in deze vierde bundeling opgenomen verhalen geven reeds blijk van een grote maturiteit. In Blueberry staat zijn stijl nog ver van deze van later werk zoals De Incal af. In een latere westerncreatie van beide heren, Jim Cutlass, heeft de erg realistische tekenstijl zich al wat in de richting van John Difool verplaatst.

Het zeer interessante en goed geschreven dossier van Hugo Cassavetti wijst de lezer op veel details en een aantal technische aspecten. Het maakt dat je bij het lezen van een verhaal, en het kijken naar de plaatjes (een niet te onderschatten deel van de bezigheid van een stripliefhebber!) let op zaken die anders misschien aan je aandacht zouden ontsnappen.

Waar je het dossier niet voor nodig hebt is om te genieten van de verhalen. Giraud slaagt erin als geen ander om de dorre droogte en verzengende hitte weer te geven, terwijl zijn personages er zijn van vlees en bloed. Echte mannen (een zeldzame rol voor dames van lichte en andere zeden niet te na gesproken), vies en vuil, ongeschoren en zoals Cassavetti ook aanhaalt: ze stinken! Giraud slaagt er inderdaad in hun zweetgeur tot in je huiskamer te brengen. Niet bepaald een lentefris geurtje trouwens.

https://fischeroncomix.files.wordpress.com/2012/04/lost-dutchmans-mine.jpg

De natuur wordt schitterend weergegeven, de sfeer is altijd optimaal getroffen. Het realisme is geloofwaardiger dan van menig hollywood western.

Geen wonder dat de auteurs het tweeluik De mijn van Prosit en Het spook van de goudmijn altijd hebben gekoesterd. Dit verhaal beklijft van het begin tot het einde. Overal is er spanning, en altijd wordt een originele maar geloofwaardige oplossing gevonden voor de problemen waarmee de personages te kampen hebben, of het nu antagonisten of protagonisten zijn.

Het eerste verhaal in deze bundel is Generaal Geelkop, een vervolg op De vlakte der Sioux, waarmee de derde integrale besloot. Hier geen verzengende hitte, maar besneeuwde vlaktes en ijzig koude rivieren.

Het moge duidelijk zijn dat beide auteurs graag varieerden.

Dus wat kan een recensent over zo een album vertellen? Niet veel, inderdaad...

Maar als Uw oude verhalen total loss zijn na het vele herlezen, of als U van Mars zou komen en niet zou weten waar ik het over heb, haast U dan om deze integrale in huis te halen. Ze is prachtig uitgegeven door Dargaud en na 4 delen is er al een heel mooie tekening op de ruggen van de albums te zien. Deze integrale is een werk voor de stripeeuwigheid en zal na U ook Uw nageslacht nog vele mooie uren verschaffen.
Geplaatst op 22/08/2017 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 22/08/2017
Avatar Bor
327
Soms wordt het ook wat veel met al die dossiers en heb ik geen eens zin meer om het allemaal te lezen.

Neem nou die laatste Tanguy en Laverdure, extra dikke integrale, maar blijkt dat de helft dossier is en een verhaal zonder plaatjes... (vond ik toch wat teleurstellend)
Geplaatst op 23/08/2017 Citeren
Avatar
Bor
Geplaatst op 23/08/2017
Crew
Avatar Fumetti
3673
Tja dan heb ik slecht nieuws voor je, want het verhaal in de T&L deel 7 is nog maar halverwege. Volgende integrale weer van dat...

Nu zit ik persoonlijk ook niet te wachten op dat soort verhalen met om de 5 pagina's een tekening, bovendien ook echt voor een jeugdig publiek geschreven, maar ik kan de filosofie dat het in een integrale (in de echte zin van het woord) toch wel een plaats heeft wel inzien: zelfde auteurs, zelfde helden.
Geplaatst op 25/08/2017 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 25/08/2017
Avatar Bor
327
Het is dan wel compleet ja, en ik koop het toch wel :)
Geplaatst op 25/08/2017 Citeren
Avatar
Bor
Geplaatst op 25/08/2017
En dat verhaal zonder plaatjes is verstript middels spin-off Tanguy & Laverdure Classic deel 1 en 2.
Geplaatst op 13/09/2017 Citeren
Avatar
Susan Holmes
Geplaatst op 13/09/2017