Uitgeverij Daedalus heeft de vertaling van een vrij ambitieuze conceptreeks op zich genomen: Zij schreven geschiedenis. Hierin wordt het levensverhaal van een, vooral voor Frankrijk, belangrijk persoon beschreven met een sterk historisch gedocumenteerde onderbouwing. Een heuse expert over het personage zorgt op het einde voor een leesbaar en correct dossier.
Daedalus volgt hierbij niet de volgorde waarin de strips al sinds enkele jaren in het Frans verschijnen. Eerder wordt er gekozen voor ook bij ons gekende en intrigerende grootheden. Vercingetorix mocht de spits afbijten. Nu is het de beurt aan Napoleon. Over zijn leven is zoveel bekend dat er maar liefst 3 albums aan gewijd worden.
In het eerste album worden de jonge jaren belicht: de kindertijd in Corsica, zijn militaire opleiding en hoe hij door overwinningen een ruim prestige kon verwerven. Dit album eindigt eind augustus 1799, wanneer Napoleon na zijn 1e Egyptische veldtocht, weer naar Frankrijk gaat.
Je krijgt een inzicht in 's mans persoonlijkheid, zonder dat we van een echt psychologische analyse kunnen spreken. Het blijft een verhaal dat in de 1e plaats is geschreven vanuit historisch standpunt, dus de feiten staan voorop. Het is aan de lezer om, al dan niet, daar dan iets mee te doen. Het puur lezen voor de historie is een mogelijkheid, je zelf de vraag stellen wat er in de geest van die man schuil ging blijft toch een stuk boeiender. Op dat vlak reiken de auteurs niets aan, maar ze laten wel voldoende ruimte om de lezer die wil dit te laten doen.
De eerste pagina's hebben een vrij afstandelijke vertelstijl, waarin er zeer droog enkele belangrijke feiten worden aangehaald uit de jonge jaren. Elk plaatje is niet meer dan een illustratie van dat feit verteld door Napoleon zelf, een echt verhaal zit er dan nog niet in.
Eens Napoleon in 1793 in Toulon voor het eerst van zich laat spreken krijgen we ook een echt verhaal met dialogen.
De historicus die het dossier schreef en voor de onderbouwing zorgt is Jean Tulard, een grootheid op dat domein. Het scenario is van Noël Simsolo, terwijl de tekeningen van Fabrizio Fiorentino zijn. Zij slagen erin de levensloop van misschien wel de grootste Fransman ooit (zelfs Europeaan) als een avonturenverhaal te brengen in plaats van een droge biostrip.
Over Napoleon zijn al wel meer strips verschenen. Niet alleen treedt hij soms op als nevenpersonage, maar ook heuse biostrips geven blijk van het blijvend intrigerende van de man. Zelfs Oom Wim vertelde in de jaren 50 al over hem in Robbedoes. Daaruit herinner ik me vooral dat Napoleon zelfs vlak voor een belangrijke veldslag, als iedereen stijf van de zenuwen stond, even kon gaan zitten en een powernap doen. Onvoorstelbaar eigenlijk!
Het concept van de reeks om historische figuren te verstrippen is natuurlijk
niet nieuw. Maar de uitgave die Daedalus ons brengt over Napoleon slaagt erin om het verhaal veel beter verteerbaar te maken, veel minder droog en bovendien beter getekend. Het dossier op het einde is ook een meerwaarde.
In het Frans zijn al 22 albums in deze reeks verschenen. Vermoedelijk zal in het Nederlandse taalgebied niet voor elk van de figuren evenveel interesse bestaan. Voor Napoleon vast en zeker wel.