Recensie

Zombies nechronologies 2 Te stom om te leven


Na het succes van ‘The Walking Dead’, zowel op papier als op het kleine scherm, zijn er tal van zombie-verhalen op ons afgekomen. Zo ook deze Zombies Nechronologies, een nevenreeks van het door Olivier Péru gecreëerde Zombies.
http://www.soleilprod.com/images/planches/zombiesNechronologieT2-4.jpg
Dit deel speelt zich af in Stockholm. Een groep programmeurs werkte voor het uitbreken van het verwoestende virus samen aan een computerspel over levende doden. In hun schuilplaats trachten ze te overleven.

De auteur switcht duchtig tussen verschillende tijdsperiodes, gaande van kort voor het uitbreken van de plaag tot lang erna. Door deze ingreep ontwikkelen zich voor de lezer enkele gebeurtenissen simultaan. Gelukkig zijn de tijdsprongen goed te volgen zodat de leeservaring optimaal blijft. Het grootste voordeel is dat je zelfs zonder andere delen gelezen te hebben toch op de hoogte bent van de grotere omstandigheden (niet dat die zoveel verschillen van andere zombie-verhalen, maar toch...).
Heel wat elementen zorgen ervoor dat dit een uitstekend album is. Centrale personages muteren naar zombies en/of sterven. De protagonist is tot daden in staat die je niet zou verwachten. Sommige zombies zijn tot intelligente daden in staat. … Bij dat alles staan de wreedheden waartoe de mens in staat is, centraal. Vooral doordat alles goed opgebouwd wordt en dat er ruim voldoende aandacht is voor het psychologische aspect, verheft dit verhaal boven de middelmaat.
Heel wat inspiratie is men duidelijk gaan halen bij de tot de tot referentie uitgegroeide reeks van Robert Kirkman. Toch is de eigen inbreng en variatie op het thema ruim voldoende om het bestaan van dit boek te rechtvaardigen. Extra pluspunt is ook dat het een one-shot betreft die perfect los van alle andere albums te lezen is. De reeks uitproberen via dit (of vorig) boek is dus geen probleem.
https://www.myzombieculture.com/wp-content/uploads/2015/06/Zombies-Néchronologies-T2-06.jpg
Behalve de voornoemde zaken, zorgt ook het tekenwerk voor een extra troef. Arnaud Boudoiron (onder andere bekend van Kookaburra Universe) verzorgt de grafische kant en hij slaagt daar met verve in. De realistische en gedetailleerde weergave zorgt dat je je eenvoudig kan inleven in het verhaal. Hier en daar merk je wel dat er nog wat kan geschaafd worden aan z’n techniek, maar dat is verre van opvallend, laat staan storend.

Besluit: een krachtig op zichzelf te lezen album dat in de smaak valt!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.