stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
We hebben een tijdje moeten zoeken in onze verzameling, naar het tweede album uit de serie: ‘Kookabura Universe’. Kan ook moeilijk anders, zeker als men weet dat ‘Taman Kha’ het eerste deel van een tweeluik, zomaar eventjes elf jaar terug verscheen als nummer 230 in de ‘Collectie 500’ van uitgeverij Talent. Een uitgeverij die tot op heden, nog steeds te boek staat als één der beruchtste uitgeverijen, die ooit het Nederlandse taalgebied teisterde. Telkens men één of andere stripspeciaalzaak frequenteert of langsgaat bij het Boekenfestijn, treft men er nog steeds talrijke strips aan van uitgeverij Talent.
Erg? Niet echt, ik voelde mij jaren terug wel mooi belazerd, maar tevens ben ik nog steeds blij dat Ronny Matton datzelfde Nederlandstalig publiek een ander soort strips leerde lezen. Maar genoeg over Talent, we keren terug naar de essentie, met name ‘Kookaburra Universe’ een ondertussen in het Frans afgesloten zestiendelige serie (20012) die nu verder gezet wordt door Arboris. Een serie waarin telkens één der hoofdfiguren uit: ‘Kookaburra’ onder de loep wordt genomen. We richten ons op deel twee: ‘Taman Kha’ en drie:‘Mano Kha’ een tweeling die geboren werd tijdens een bombardement uitgevoerd op hun thuisplaneet Lilith, door de alliantie. Eens de tweeling is geboren wordt Mano Kha, het jongetje meteen afgevoerd naar de mannetjesboerderij. Hier staat hem een onzekere en uitzichtloze toestand te wachten. Het is een erbarmelijke plaats waar alleen de sterksten overleven. Zijn zus, Taman Kha wordt opgeleid tot een soldate, die ooit zal behoren tot de elitetroepen van Lilith. Toch blijft er ondanks hun fysieke verwijdering een psychische band bestaan tussen beide kinderen. Ze groeien dan wel los van elkaar op, maar toch voelen ze onbewust hun onderlinge band. Het gaat zelfs zover, dat Taman enkele dagen spoorloos verdwijnt uit haar eenheid, dit om haar broer stiekem op te zoeken in de boerderij. Als ze haar broer ontdekt, draagt ze via psychische overdracht al haar kennis over naar Mano. Deze weet zich hierdoor op te werken in de hiërarchie van de vrouwen. Via zijn werk in de computerafdeling van Lilith, weet hij zodoende alle beveiligingscodes van de planeet in handen te krijgen. Om zich te wreken op de vrouwelijke bevolking geeft hij de codes door aan de alliantie, die meteen een vloot richting Lilith uitstuurt. Het wordt een vreselijk treffen dat uitdraait op een ramp voor de planeet. Taman zweert wraak te nemen op haar broer Mano. Maar of deze laatste zich zomaar zonder slag of stoot gewonnen geeft?
Het idee van deze serie berust bij Crisse (‘Atalante’, ‘Luuna’) die het scenario overliet aan Ange (‘Tower’, ‘Sirene’). Deze kwijt zich voortreffelijk van zijn taak, hij bouwt een apart universum op. Waarbij de mannen gescheiden worden van de vrouwen, die zich superieur achten aan de mannen. Dat dit om een reactie vraagt is voor iedereen duidelijk. Zeker als de onruststoker van dienst, dan ook nog de broer is van één der leidinggevende figuren van Lilith. Door toedoen van deze tweeling gaat de planeet Lilith bijna ten onder. De relatie van broer en zus wordt wel niet echt uitgediept, maar Ange weet er wel een meeslepend verhaal omheen te draaien. De tekeningen van Paty vullen het geheel mooi aan. Zijn tekeningen zijn expressief, hij weet zijn hoofdfiguren en bijfiguren perfect uit te bouwen, net als de strijdtonelen en de planeet waar deze strijd zich afspeelt. Af en toe voegt hij ook wel eens een geintje toe aan zijn tekeningen. Zo vinden we op plaat elf in het album Mano Kha sluikreclame terug voor de strips: ‘Skydoll’, ‘Blacksad’ en ‘Ishanti’. Hopelijk laat Arboris deze reeks nu niet versloffen. Ik hoop nog voor dat ik het tijdelijke met het eeuwige wissel, deze reeks nog eens uit te lezen. WG.