stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Tekenaar/scenarist Aloys Oosterwijk is beslist in zijn nopjes. Ongeveer gelijktijdig verschenen er in de stripspeciaalzaken twee strips van zijn hand. Met name een gloednieuw album van Cor Morelli, een stripfiguur die opnieuw opduikt, nadat hij spoorloos verdween omstreeks 1996, en eentje van Willems Wereld. Een Willem die al jaren furore maakt in het wekelijks verschijnende mannenblad “Panorama". Ondanks deze voorpublicatie heeft de strip “Willems Wereld” al heel wat watertjes doorzwommen.
Het is niet, omdat een strip in voorpublicatie, een enorme populariteit geniet bij een bepaald publiek, dat dit lezerspubliek ook nog je strip aankoopt. Ook het feit dat de strip sinds 1998 verscheen bij diverse uitgevers, maakt dat Willem niet echt piekte in de albumverkoop . Wat een aankomende fan heel wat hoofdbrekers zal bezorgen. In 1998 verscheen de eerste strip bij uitgeverij: “De Spaarnestad”, waarna het stokje al snel doorgegeven werd naar uitgeverij: “Drukwerk” . Waar om één of andere reden de strip dan weer doorgeschoven werd naar uitgever: “Sanoma” waarna er nog even een ommetje volgde via: “Uitgeverij L". Tot op heden vind Willem een (voorlopig ?) veilig onderdak bij "Arboris". Toch verdiend Willem beter, aandachtige en zelfs minder aandachtige lezers, hebben beslist al de treffende gelijkenis tussen Cor en Willem opgemerkt. Het lijkt net een eeneiige tweeling, kan ook moeilijk anders als men ontsproten is aan het brein van dezelfde geestelijke vader. Willem is echter niet het zuivere spiegelbeeld van Cor. Willem mikt op een ouder publiek dat best tegen een stootje kan. Waardoor hij verder kan gaan dan Cor. Hij kijkt openlijk naar de vrouwen, en als de nood torenhoog is, bezoekt hij al eens dames van lichte zeden. Deze dames houden van onze Willem, hij begrijpt hen, heeft een luisterend oor voor hun noden, en eist niet echt extreme seks. Waarschijnlijk heeft hij eveneens een probleem met een ultra droge lever, want meermaals treffen we onze stripheld aan in het café. Niet om zich lazarus te zuipen, maar gewoon omdat hij een sociaal voelend iemand is. Die best zijn mening wil uiten aan hen die hem maar willen aanhoren.
Aloys Oosterwijk zet ons Willem voor, als een iets of wat verlopen werkschuw figuur. Maar die toch om één of andere reden in de smaak valt bij de vrouwtjes. Al ziet hij er niet uit als een Adonis, zijn buik puilt over zijn broeksriem, hij is passief en krijgt van ons een vette nul qua uitstraling. En dat is nu net wat Willems Wereld zo leuk maakt. Aloys hanteert voor Willem een apart soort humor dat men zelden in strips ziet. Hierdoor valt deze figuur en zijn entourage bij ons ten zeerste in de smaak. Hopelijk verschijnen er in de toekomst nog vele albums van Willems Wereld. Want in tegenstelling tot de Nederlandse koning Willem I die ooit de plak zwaaide van 1815 tot 1830 in België, willen we deze Willem niet weg. WG.