Recensie

Chlorophyl INT C1 Integraal 1


Er zijn van die auteurs waarvan je achteraf verbaasd opkijkt als je merkt wat ze op hun palmares hebben staan en hoe hun weg verlopen is. Raymond Macherot is zo iemand.

Hij leek me qua stijl altijd eerder een Robbedoes-auteur te zijn dan bij het tijdschrift Kuifje te horen. Dit werd nog onderlijnd door Snoesje, dat uit de stal van Dupuis kwam en inderdaad in Robbedoes werd voorgepubliceerd.

Pas veel later vernam ik dat hij eerst bij Kuifje had gewerkt en daar Chlorophyl had gemaakt, maar ook de bedenker was van Clifton, die later veel bekender werden door Turk en De Groot.

In het dossier dat bij deze integrale hoort wordt op de vroege periode van Macherot gefocust. Hoe kwam hij bij Kuifje terecht, waarom dierenstrips, een aantal biografische elemeneten die invloeden kunnen verklaren. Boeiend, onderhoudend, interessant.

Naast dit dossier zijn het uiteraard de verhalen zelf die onze interesse wekken. Dit album bevat 4 vroege Chlrophylverhalen, voorafgegaan door een kort verhaal Operatie geitenblad, wat met recht als voorloper kan beschouwd worden voor Chlorophyl, en uiteindelijk nog 3 korte verhalen in de realistische stijl. Zeg maar 3 verhalen over mensen ipv dieren.

Want dat is Chlorophyl wel degelijk: een dierenstrip in hun eigen dierenmilieu. Niet mensen die het uiterlijk van dieren hebben maar gekleed rondlopen en in hun huizen naar tv kijken, zoals Walt Disney wel deed met Mickey Mouse. Chlorophyl is een eikelmuis (met dank aan het woordje uitleg in het dossier) op een eilandje in een meer woont. Zijn medestanders zijn muizen, raven of konijnen, zijn tegenstanders zwarte ratten (met Anthraciet) als topper) of katten. Pas op het einde van het 2e verhaal is er heel kort een vrouw te zien, we zijn dan al in totaal 75 Chlorophylplaten ver!

Dat maakt deze strip ook zo bijzonder: de dieren blijven dieren, maar in hun leven gebeuren toch evengoed zaken die we herkennen uit de mensenwereld. Vriendschap en verraad, heldendaden en manipulatie.

Wat als een kinderstrip oogt blijft evenwel ook 60 jaar later (de verhalen werden eerst gepubliceerd in Kuifje tussen 1953 en 53) nog goed leesbaar voor kinderen tot, tja, 77 zeker?

Grafisch valt op hoe goed Macherot in zijn element is wanneer hij dieren in de natuur kan tekenen. Verhoudingen kloppen perfect, gelaatsuitdrukkingen zijn sprekend, er zit beweging in.

http://informatiesite.stripaap.nl/images/stories/Recensies/2015week50/Plaatje_Chlorophyl_Integraal_1.jpg

Hij is dan ook een jongen van het platteland. Zijn verhalen zijn doorspekt met ecologisch gedachtengoed, lang voor "groene jongens" een begrip waren. Chlorophyl is trouwens de benaming van het bladgroen.

Zijn verhalen worden ook wel eens "poëtisch" genoemd maar die term vind ik evenwel misplaatst. Het zijn avonturenverhalen, weliswaar met lieflijke diertjes in een natuur die helaas niet steeds ongerept is. Als U het voorbeeld hierboven bekijkt zal U allicht ook niet meteen aan "poëtisch" denken. Het werk van zijn streekgenoot René Hausman verdient dat predikaat al eerder.

Chlorophyl van Macherot. Nog steeds een strip die meer dan de moeite waard is, zeker in deze fraaie integrale uitvoering!





Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.