Recensie

Walking Dead (Silvester) A1 Deel 1
A2 Deel 2


Juicht en jubelt! Silvester heeft de stap genomen om één van de beste comics-reeksen ooit uit te brengen in Nederlandstalige softcover. De reeks ‘The walking dead’ was er reeds op hardcover-formaat, maar velen zullen zich niet aan de reeks gewaagd hebben door de relatief hoge kostprijs daarvan (bijna €20 voor 1 deel). Voor velen (en zeker voor jongeren) een te dure aanschaf, zeker gezien het grote aantal delen dat deze reeks kent (ondertussen al 20 bundelingen in het Nederlands). Nu kan je dus voor minder dan €8 een softcover aanschaffen, bovendien op groot formaat (ongeveer A4), die 3 issues bundelt van de originele reeks. Silvester heeft deze stap ongetwijfeld genomen door het grote succes dat de tv-serie kent (iets wat ze ook aangeven op de cover).
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20130524065401/walkingdead/images/8/8a/The_Walking_Dead_Issue_2-20.jpg
Bon, voor wie de Walking Dead niet kent... Het verhaal speelt zich, zoals de titel laat vermoeden, af in een post-apocalyptische setting. Het overgrote deel van de wereldbevolking is door een virus gemuteerd in levende doden die zich tegoed doen aan het vlees van de levenden. In die wereld ontwaakt politie-agent Rick uit een coma. Zich niet bewust van wat er zich de laatste weken heeft afgespeeld, ontdekt hij vrij vlug de gruwelijke waarheid. Hij kan maar net hetzelfde vreselijke lot vermijden dat miljoenen reeds voor hem ondergingen. Daarna begint de zoektocht naar zijn vrouw en kind, waarvan hij hoopt dat ze het overleefd hebben.

Het inlevingsvermogen van Robert Kirkman is geweldig. De auteur laat ons vrij snel afscheid nemen van het luilekkerleventje zoals wij het kennen. In plaats daarvan komt een gruwelijke ervaring waarbij de overlevenden dagelijks moeten vechten om opnieuw een dag door te komen. Natuurlijk worden we daarbij geconfronteerd met de gruwelen die bij een zombie-wereld horen, maar het knappe is dat de mensen en hun emoties centraal staan. Levende doden nemen maar een minderheid van de pagina’s voor hun rekening. Veel meer wordt ingezoomd op de gevoelens van de protagonisten en hoe die zich aftekenen op hun gezichten. Het is in die mate meeslepend dat je er maar nauwelijks in slaagt deze reeks naast je neer te leggen.

Ook de tekeningen zijn fantastisch en weten de sfeer goed te vatten. Dat deze albums in zwart-wit zijn heb ik niet als een nadeel ervaren. Integendeel. Op die manier heb je meer aandacht voor de uitwerking van de tekeningen zelf en wordt een duistere sfeer gecreëerd die nauw aansluit bij hoe de wereld geëvolueerd is. Dat deze albums op groot formaat zijn gedrukt, doet de grafische kant beter uitkomen en zal voor sommigen een pluspunt zijn.
https://i.ytimg.com/vi/QczljxUFgKc/maxresdefault.jpg
Is er dan echt geen nadeel aan deze reeks? Toch wel! Tot nu toe zijn er slechts 4 delen in softcover verschenen, waardoor je honger naar meer vooralsnog niet gestild wordt. Maar de volgende 4 delen zijn komende...

Besluit: een topper voor al wie houdt van zombie-verhalen, maar evengoed voor wie een goede psychologische thriller verkiest.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.