stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
In een ver verleden beslisten onze ouders steevast wat we moesten lezen. Zeker en vast geen strips die werden door hen al snel bestempeld als leidend tot leesluiheid. Via hun initiatief ontdekten we via de Maraboe Pockets, kleine wekelijks verschijnende romans van ongeveer 160 pagina's, de figuur van Bob Morane en zijn eeuwige sidekick Bill Ballantine. 46 pockets van bovenstaande figuren verschenen in de welbekende “Gele Reeks”die vanaf 1956 tot 1976 enorm populair was bij de toenmalige jeugd. Het zijn verhalen allen geschreven door veelschrijver Henri Vernes de geestelijke vader van Bob Morane. Toch konden onze ouders niet beletten dat we een stripversie van onze held ontdekten in het vrouwenweekblad “Het Rijk Der Vrouw”. Hier verschenen vanaf 1959 de eerste verhalen in voorpublicatie, waar na een aantal verhalen de serie verkaste naar het weekblad “Kuifje”. Niet alle voorgepubliceerde verhalen verschenen onmiddellijk in album. Er gingen zelfs meerdere jaren voorbij eer de verhalen verschenen bij diverse uitgevers. Aan de reeks werkten een aantal bekende tekenaars mee, waaronder Dino Attanasio, Gérald Forton, William Vance en Coria. Deze laatste bracht meer dan 30 jaar de reeks plichtgetrouw in beeld op scenario's ontsproten aan het brein van Henri Vernes. Als laatste die de reeks mocht uittekenen vermelden we nog even Frank Leclercq. Hij tekende twee albums uit die zelfs niet meer in het Nederlands vertaalt werden. De reeks gleed steeds verder weg in de vergetelheid omwille van het draaien op routine, te moraliserend en niet meer aangepast aan de moderne tijd.
Tot in 2012 het gerucht de ronde deed dat het trio Dimitri Armand, Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray de reeks nieuw leven zouden inblazen. In november 2015 was het zover en konden we kennismaken met een totaal nieuwe versie van Bob Morane. Een hardere figuur, die nog steeds paraat staat om het onrecht aan te pakken en de mensheid te beschermen maar ook probeert om een graantje mee te pikken van rijkdom en roem. Een man niet langer met een vlekkeloze reputatie, die zelfs omwille van het negeren van een bevel van zijn oversten terecht staat voor een bijzondere kamer van de rechtbank in Parijs. Met als reden: een niet bevolen tussenkomst tijdens een peacekeeping operatie in Nigeria onder leiding van de Verenigde Naties Wat eventueel nog een doofpotoperatie had kunnen worden wordt breed uitgesmeerd in de kranten en tijdschriften door journaliste Sophia Zukor. Hierdoor ging de bevrijding uitgevoerd door Bob en Bill van één der Nigeriaanse presidentskandidaten de wereld rond waardoor de politieke krachtverhoudingen in Nigeria grondig door elkaar geschud werden. Bob wordt op het nippertje van vervolging gered door de man die hij het leven redde, de nieuw verkozen president van Nigeria. Voor zijn kompaan Bill loopt het slechter af. Hij wordt door zijn eigen vader een levende legende van het Engelse leger en een militaire rechter bedacht met zes jaar cel. Waarna we zes jaar verder springen in de tijd en waaruit blijkt dat Bob is uitgegroeid tot de rechterhand van de Nigeriaanse president. Een man met een visie die zijn land wil laten uitgroeien tot een moderne staat. Iets wat buiten een groep terroristen gerekend is. Zij wensen niet langer inmenging van de Franse regering en willen hun traditionele waarden behouden. Net op het ogenblik dat er een machtsstrijd plaatsvind wordt Bill een baan aangeboden door Miss Ylang-Ylang die soldaten rekruteert voor het agentschap WU een militaire privéorganisatie.
De nieuwe avonturen van Bob Morane berusten voor het eerst niet op een scenario van Henri Vernes maar op een samenwerking tussen Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray en staat in schril contrast met de oude reeks. Is veel gewelddadiger, spits zich meer toe op hedendaagse conflicten en moderne technologieën. Waarbij de het verschil tussen goed en kwaad op het scherp van de snede balanceert. Ze tonen ons een Bob en Bill met een verleden en een afkomst. Het zijn niet langer onpersoonlijke figuren, ze vertonen gevoelens, kunnen liefhebben maar kunnen in een handomdraai iemand zonder enige vorm van genade vermoorden. Dimitri Armand zet een perfect geheel neer. Bij hem geen mooie plaatjes maar flitsende tekeningen die perfect het verhaal ondersteunen. Hij tekent onze helden op een rauwe manier en aangepast aan ieder denkbare situatie in het verhaal. Niet langer een Bob en Bill met glad geschoren wangen en keurig kapsel maar helden van vlees en bloed. Een beetje te vergelijken met de helden uit de actiefilms “The Expendables”. Wij zijn alvast fan van deze reeks. WG.