Recensie

De complete Beverpatroelje 1 Zes bevers op avontuur


Het was al even medegedeeld maar nu is het dus effectief. Arboris start met drie integrales: "Tanguy en Laverdure", "Baard en Kale" en "De Beverpatroelje". Zat men hier dan echt op te wachten? Ja natuurlijk. Het zijn, elk op zich, pareltjes van onze stripgeschiedenis. bovendien hebben ze allemaal klinkende namen voor of het scenario, of de tekeningen of beiden.

De Beverpatroelje, dat mag duidelijk zijn, heeft beiden. Zowel een grote naam voor het scenario, namelijk niemand minder dan Jean-Michel Charlier, en Mitacq, volledige naam Michel Tacq, voor de tekeningen.

Dit eerste deel bevat de drie eerste verhalen, getekend tussen 1955 en 1958:
- Het geheim van Diepenbos
- De vermiste padvinder
- De onbekende uit Villa Mysterie
Hier bovenop worden we nog verwent met een 15 pagina's dikke katern met achtergrondinformatie over en Charlier en Mitacq, vol met leuke weetjes en zeldzame documenten uit de begintijd van deze strip. Zowel verrassende en verklarende. De vraag ooit gesteld waarom men in de Vlaamse versie koos voor het woord Patroelje? Lees en je zal het weten.

Dat Arboris tot in de detail alles zo goed mogelijk wil reconstrueren gaat zeer ver. Ook de kwaliteit van het papier werd onderzocht om zo nauw mogelijk bij het origineel aan te leunen en de inkleuringen het best tot hun recht laten komen. Er werd uiteindelijk gekozen voor het crème getinte Luxcream-papier.

Enkele pagina's dienden gerestaureerd te worden en daar heeft uitgeverij Dupuis een helpende hand bij uitgestoken. Ook het Oudnederlands heeft men opgekuist en "vertaald" naar het taaltje dat het in 2014 geworden is. Stopt het daarbij? Neen hoor. Men heeft de originele covers, backcovers, titelbladen, tijdschriftpagina's, afbeeldingen en dies meer opgenomen, voor het archief waar mogelijk in het Nederlands zo niet in het Frans.

En het magistrale van dit alles is dat De Beverpatroelje zelf nog op de dag van vandaag zeer vlot te lezen valt. Het grote geluk is, in tegenstelling tot vele van hun tijdgenoten, dat het tekenwerk niet overheerst wordt door het schrijfwerk.

Wat alles ook wat vlotter maakt is de werkwijze van de boyscout die door de jaren heen nauwelijks veranderd is en dus zeer herkenbaar. Veel scouts, KLJ-ers of Chiro zullen in de handelingen van deze Bevers wel iets van zichzelf terugzien. De 'elke dag een goede daad' is dan misschien iets minder gangbaar eworden maar de manier om een knoop te maken of een spoor te leggen is nog gelijkaardig.

Dit lijvig werk, het gaat hier toch over 160 goed gevulde en zeer verzorgde pagina's, kan alleen maar bejubeld worden. Als je dan weet dat Mitacq is doorgegaan tot het jaar 1993 en 30 strips heeft afgewerkt dan besef je al snel dat dit een mooie en unieke verzameling zal worden.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.