Recensie

Figaro 1 Het masker van de wereld


In 2011 verscheen het laatste avontuur van figaro bij standaard. Er werd ingegrepen in het stripaanbod en enkele reeksen hebben dit niet overleefd. Naast figaro werden ook Jump, Apostata en "Er was eens" geschrapt. Jump vond onderdak bij strip2000 en ook voor figaro leek er daar een toekomst weggelegd. Er werd al vlug gesproken over een soort tienerversie van figaro en het nieuwe album zou "de groene schedels" gaan heten. De samenwerking is niet doorgegaan maar de titel is wel gebleven. Saga gaat nu deze reeks verder uitgeven, maar dan wel in de oude versie, met volwassenen dus. Naast het al aangekondigde album wordt ook de rest van de reeks in een nieuw jasje gestoken. Steve Van Bael tekende voor elk avontuur een nieuwe cover en deze heruitgaven moeten ons al warm maken voor het nieuwe album dat in augustus zal verschijnen.

Voor de mensen die deze reeks nog niet zouden kennen is het dus het ideale moment om in te stappen. Figaro is een soort mini geheime dienst die is gevestigd onder een kapperszaak. Figaro bestaat uit de chef Brunetti, een oudere, rijke man, zijn zoon Maxim (de uitvinder van dienst), de sexy Emma Fox en Peck. Ze nemen allerhande zaken aan zoals bedrijfsspionage, kunstsmokkel, fraude en ontvoeringen. Ze lossen alles zo snel, discreet en efficiënt mogelijk op.

In dit eerste verhaal komt de Nederlandse regering aankloppen als de premier Puk Pukkel wordt ontvoerd door de bende van Amon-Ra. Zij wil de macht over de wereld veroveren door “de vier uitersten” te vinden. Vier elementen die toegang verlenen tot “The hall of records”, een plaats waar een vroegere, hogere beschaving al haar kennis via boeken en artefacten heeft verzameld. Die bergplaats zou zich in de grote piramide van Cheops bevinden. Twee van die elementen waren in handen van Nederlanders , een derde werd is in bruikleen in het museum van Caïro en het laatste element, het masker van de wereld zou zich in de ondergelopen tempel van Abou Simbel bevinden. Peck en Emma worden dan ook meteen uitgestuurd naar Egypte. Om het tegen de sekte op te nemen.

De tekenstijl van Van Bael doet soms erg denken aan die van Gazotti, een mooie referentie. Qua avonturen en humor neigt hij eerder naar Merho. Kortom een aangename mix die een leuke familiestrip oplevert. Hopelijk leidt deze doorstart bij Saga toch tot een doorbraak.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.