Pure
sci-fi strips komen er tegenwoordig niet zo veel meer uit. Wanneer er dan toch eentje onze richting komt uitgevlogen, laten we hem graag landen om hem uitvoerig te bespreken. 2006 is het jaar van uitgave in het Frans, dus het heeft enige tijd geduurd voor een uitgever in onze contreien de beslissing nam om deze te vertalen.
Acriborea is een planeet waar de mens zich heeft gevestigd, die zich in het stelsel Ruivivar bevindt dat ook de Tellurische wonderen wordt genoemd. Deze planeet is inheems aan de Malorgnes. Reeds enkele miljoenen zijn er en er zijn er nog zeker vijftien miljoen onderweg van de aarde, die blijkbaar onleefbaar is geworden. Deze wereldbol hebben ze overgenomen zonder geweld. Het landschap ziet er niet echt zo uitnodigend uit als onze aarde. In tegenstelling tot die andere planeet, Hope waar heel wat verzet was, waar we ons niet hebben kunnen settelen.
In deze 2 delen is er heel wat aan de hand uiteraard, de onderlinge disputen, het ontvoeren van aliens om de lotsbepaling te bewerkstelligen, de Thauma die geboren worden om alle problemen op te lossen en de onzekeren. Daarbij zijn nog een hoop geïnfiltreerde aliens aanwezig en een soldaat die nooit hoeft te slapen. Maar uiteindelijk gaat het om Jasper Niemeyer en Nathan Palliger, 2 mannen die in het centrum staan van het voortbestaan van de mensheid. Meer dan genoeg dus om je bezig te houden.
Sylvain Curdorié heeft een heel complex verhaal gefabriceerd en schuwt er niet voor om zijn protagonisten te laten sterven. We zijn nog niet eens halfweg de actie en bijna iedereen die je tegengekomen bent heeft het loodje gelegd. Niets verkeerd mee maar het is verrassend te zien, zeker als je dan weet dat hij nieuwe personages bij de vleet creëert. Maar laat dat dan ook het enige moeilijke zijn aan dit verhaal. Het gaat ondanks de 5 delen waar we recht op hebben hypersonisch vooruit, zonder besef ben je 2 albums verder.
Créty, bij ons vooral bekend van
Hannibal Meriadec, brengt je hier een zeer geloofwaardige omgeving. De sci-fi die uit zijn pen vloeit is prachtig, goed gemixte actie, landschappen, stedelijke decadente zichten die me soms aan Bladerunner doen denken en originele aliens maken de SF-cocktail af. Zijn tekeninvloeden voor dit verhaal komen uit de Golden City reeks, hij houdt de stijl met een eigen interpretatie aan en de inkleuring verzorgd door Sandrine Curdorie maken het geheel zo af.
Acriborea is een sci-fiverhaal op lichtsnelheid die door de mooie verzorging van Créti en Sandrine Curdorie boven de standaard uittorent.