De terugkeer van de Dark Knight

Crew
Avatar beus
1554
In het wereldje van de superhelden heeft Batman altijd al een speciale plaats ingenomen. Hij heeft immers geen supergaven, en is ook niet buitenaards. Als zoon van rijke industriëlen beschikte Bruce Wayne over de nodige middelen om al zijn speciale wapentuig te ontwikkelen en Batman te worden, gedreven door zijn wraakgevoelens nadat zijn ouders in zijn aanwezigheid werden vermoord tijdens een overval.
Bij ons is Batman vooral bekend door de verfilmingen, maar nu verblijdt uitgeverij de vliegende Hollander ons met “de terugkeer van de Dark Knight”. Dit Batman verhaal verscheen al in 1986 in Amerika. De voornaamste reden waarom dit nu toch eindelijk vertaald wordt is waarschijnlijk de naam van Frank Miller, de man die de wereld ook al Sin City en Martha Washington schonk. Ook Daredevil, ander oud werk van Frank Miller werd recent vertaald. De Batman van Frank Miller kan je dan ook niet echt vergelijken met de Batman uit de films met Michael Keaton als Batman, of de TV-serie uit de jaren zestig. We krijgen een Batman voorgeschoteld die niet zou misstaan in Sin-city. De setting is dus nogal donker, in een Gotham City dat al betere tijden heeft meegemaakt.
Net zoals bij de uitgave van Martha Washington kan je zien dat dit verhaal al een tijdje geleden is getekend. Dit valt vooral op bij de inkleuring, de kledij en de dreiging van de Koude Oorlog maar het verhaal staat als een huis. Dertig jaar is het al geleden dat Batman nog is gesignaleerd in Gotham City, de misdaad tiert weer welig en veel mensen beschouwen Batman al als een Urban Legend, die nooit echt heeft bestaan. Commissaris Gordon gaat binnenkort op pensioen, er wordt al gespeculeerd over zijn opvolging. Bruce Wayne worstelt na al die jaren nog steeds met zijn wraak- en schuldgevoelens, waardoor hij toch besluit om zijn alter ego Batman weer tot leven te laten komen. Niet alleen Bruce Wayne twijfelt over het bestaansrecht van Batman, na zijn heroptreden barst er ook een publieke discussie los of Batman wel een verdediger van het recht is of eerder ook een soort van crimineel, die zijn tegenstanders zo manipuleert dat ze geweld gebruiken zodat hij zelf met harde hand kan optreden. Zelfs de Amerikaan der Amerikanen wordt in deze discussie meegesleurd om Batman te stoppen: naast enkele traditionele vijanden zoals de joker krijgt de vleermuisman namelijk ook af te rekenen met Superman!
Op het eind van dit fantastische boek staan de originele covers, maar daarna volgt er nog een andere versie van het laatste deel van het boek, een uitgeschreven plot, met een andere, nog zwartgalliger versie van de afloop van het verhaal. Dit boek is dan ook meer dan zomaar een typisch comic verhaal over een superheld die de strijd aanbindt met een slechterik in een mal kostuum. Ook voor niet-comic-liefhebbers is dit een niet te missen leeservaring!
Geplaatst op 28/05/2011 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 28/05/2011