Titanic

https://i.imgur.com/HmH0S1r.jpg

‘Één ding is zeker: er komt een moment waarop men niets meer heeft aan zijn dollars, zijn kasteel in de Bourgogne of zijn fabriek in het Roergebied…’

Deze uitspraak is misschien meer iets voor op een tegeltje, maar het is ook een waarheid als een koe en het geeft precies de kern van het verhaal van ‘Titanic’ weer. Hoewel deze grafische novelle zich afspeelt op het beroemdste schip dat ooit is gebouwd, is het geen uiteenzetting over het hoe en waarom de Titanic zonk of over de opvarenden en overlevenden. De fictieve personages in dit avontuur hebben zo hun eigen problemen, ambities en doelen in het leven waarvan wij als lezer natuurlijk al weten dat deze er snel genoeg helemaal niet meer toe zullen doen.

https://i.imgur.com/HFDj7lK.jpg

‘Als een drama de normale afmetingen van het aanvaardbare overschrijdt, verliest het verhaal van de acteurs onvermijdelijk alle subjectiviteit.’ Dwaa??? Oh ja het is een grafische novelle van Attilio Micheluzzi. Ik moet altijd even wennen aan zijn schrijfstijl. Gelukkig is zijn taalgebruik minder wollig in de rest van de strip en slaagt hij er buitengewoon goed in om een helder en goed te volgen avontuur te schrijven. Ook weet hij de tijdsgeest van 1912 goed weer te geven. Overal had je anarchisten die, ondanks dat ze allemaal zo hun eigen doel hadden, het er allemaal over eens waren dat de rijken de oorzaak waren van al hun problemen. En de rijken waren ook over de hele wereld hetzelfde. In Micheluzzi’s eigen woorden; ‘Algemeen wordt aangenomen dat materiële rijkdom straffeloos bepaalde overtredingen toestaat van wat men “de heersende zeden” noemt.’ Met een ander woord ook wel klassenjustitie genoemd. Het bestaat tegenwoordig ook nog steeds, maar met het verschil dat in 1912 de heersende klasse er nog op vertrouwde dat protesten met harde hand door de politie neergeslagen zouden worden. Maar daar zou snel genoeg verandering in komen want vier jaar later stak een Bosnische Serviër het lont in het kruitvat van de wereld aan.

https://i.imgur.com/TxWS8LH.jpg

Ik ben altijd mateloos gefascineerd geweest in de eerste 40 jaar van de vorige eeuw, maar gebeurtenissen die omhult worden door mysteries uit die periode vind ik nog het interessantst. Het is dus niet zo vreemd dat mijn interesse ook uit gaat naar de geschiedenis van de Titanic. Toen Micheluzzi’s grafische novelle in 1990 gepubliceerd werd waren er nog genoeg onopgeloste mysteries rond het zinken van de Titanic, maar Micheluzzi heeft er goed aan gedaan om de verleiding om daar wat mee te doen te weerstaan. Het zou het verhaal onnodig gecompliceerd hebben gemaakt. Hoewel ik een historische grafische novelle over de Titanic of een grafische biografie van kapitein Edward Smith’s laatste jaren erg interessant zou vinden. Het laatste zou ik zeker zeer waarderen omdat de goede man meer dan een eeuw ten onrechte vaak als schuldige is aangewezen. Zijn beslissing om sneller te gaan varen was niet genomen uit roekeloosheid, maar om zo het smeulende vuur in de kolenbunker te kunnen bedwingen. Het vervelende van dit soort mysteries is dat als er zo ontzettend lang gespeculeerd wordt en er zoveel theorieën zijn ontstaan, het moeilijk te accepteren is dat er een simpele verklaring is waar niet eenduidig één schuldige voor aan te wijzen is. Het maakt het des te moeilijker om iemands naam te zuiveren. Complot theorieën zijn zoveel interessanter. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die ook interessanter vind, maar ik besef ook wel dat dingen in het echte leven vaak niet zo gecompliceerd zijn. De Titanic, het verhaal van hoogmoed, altijd groter, beter en luxer willen dat eindigde in een massagraf, blijkt nu in eens heel anders in elkaar te zitten. Maar, zoals wel vaker het geval is, dwaal ik nu af.

https://i.imgur.com/nTXdrJT.jpg

Micheluzzi’s realistische tekenwerk is weer prima. Enige kanttekening is dat ik de inkleuring hier en daar een beetje la la vind gedaan. Maar afgezien van dat vind ik dit het beste Micheluzzi album dat ik tot nu toe gelezen heb.

https://i.imgur.com/BmV96zp.jpg

Deze en meer striprecensies zijn hier te vinden
Geplaatst op 16/02/2019 Citeren
Avatar
Anne-Marie123
Geplaatst op 16/02/2019